Zuurvrij-karton en UV werendglas

Belangrijk bij het conserverend-inlijsten zijn het gebruik van zuurvrij-karton en UV-werendglas.

Het is van groot belang dat bij het inlijsten van werken op papier gebruik wordt gemaakt van zuurvrij karton. Dat geldt zowel voor het passe-partout als voor het opvulkarton en het achterkarton dat bij inlijsten wordt toegepast. Niet zuurvrij materiaal tast het werk aan: de zuren werken in op het papier, en daardoor ontstaan de bruine vlekken en na verloop van tijd aantasting/vergaan van het papier.

Papier Historie

De uitvinding van het papier is gedaan door de chinees T’sai-Lun in het jaar 105  Dit papier bestond uit vezels van o.a. moerbeiboom, bamboe,chinees Gampi gras, zijde, en oude visnetten.  Deze materialen werden geweekt, stukgemaakt, geslagen, gekookt tot men het als een brei op een zeef kon gieten. Na het drogen had men een stuk papier. Dit papier is zuurvrij, sterk en vrijwel onvergankelijk!

=======

De industriële revolutie/uitvinding van de boekdrukkunst heeft er toe geleid dat er een tekort aan papier dreigde, men is toen gaan experimenteren met diverse producten tot men ontdekte dat je papier kon maken van houtslijpsel.  Deze ontdekking legde de grondslag voor de fabricage van goedkoop krantenpapier, echter dit papier was erg zacht en ging snel vergelen door de aanwezige houtzuren. In 1867 ontdekte men dat als de houtspanen in sulfitloog op hoge temperatuur werden gekookt de componenten van houtvezels oplosten, en er een haast zuivere cellulose overbleef. Ons moderne papier bestaat dan ook uit 80 – 90% hout-cellulose. De lignine in dit papier gaat verzuren en tast het papier aan. (als het roesten van ijzer)

Gewoon Passepartoutkarton

Passe-partouts en montagekarton worden doorgaans gemaakt van houtpulp-papier. Dat bevat van nature houtzuur. Dat veroorzaakt op den duur vergeling en afbraak van de papiervezel. Daarom voegt de kartonfabriek vaak calciumcarbonaat (de stof die ook als maagzuurremmer wordt gebruikt) toe tijdens de productie. Dat neutraliseert het zuur gedurende een periode, maar het raakt uitgewerkt.

Zuurvrij-Museum passepartoutkarton

De meest duurzame en veilige (= conserverende) oplossing is daarom karton dat is gemaakt van textielvezels (lompen, katoen) of alphacellulose. Deze kartonsoorten zijn volledig en blijvend zuurvrij en en voldoen aan de museale norm.

UV- straling en inlijsten

Onder invloed van UV straling gaan zuren in het papier ontstaan die vergelen en verbruinen. Het papier gaat broos worden omdat de zuren de organische verbindingen in het papier verbreken.

Ons zichtbare licht-spectrum heeft een golflengte van 440 tot 700 nm. Het deel boven de 700 nm noemen we infrarood, en het deel onder de 400 nm noemen we ultraviolet. En met name het gebied rond de 380 nm is het meest schadelijk voor papier. UV-werendglas beperkt deze straling.

mona

Perfect white Artglas 99% UV-werend

Museumglas is gemaakt van een extra heldere glassoort. Het heeft een anti-reflexlaag, waardoor het niet spiegelt.  Wij leveren museumglas met een 99% UV-werende laag, zodat licht geen schadelijke invloed heeft op kleuren en materiaal.

Hier een informatie over het glas.