Schilderij schoonmaken

Een schilderij heeft, nadat de verf goed is opgedroogd, een vernislaag nodig ter bescherming. De vernislaag kan pas na ongeveer een jaar worden aangebracht. De vernislaag beschermt het schilderij niet alleen, maar geeft ook glans waardoor de kleuren extra goed ‘uit de verf’ komen.

Vernissen voor olieverf bestaan in principe uit hars in een oplosmiddel. Een goede vernis moet reversibel zijn, dat wil zeggen: te verwijderen zonder de verf eronder aan te tasten. Dat betekent dat de vernis van de juiste kwaliteit moet zijn, maar ook dat de vernislaag niet te vroeg is aangebracht en de verflaag eronder voldoende tijd heeft gehad om op te drogen en uit te harden.

Oude vernissen gaan op den duur vergelen; dit proces begint al na een jaar of tien. Daardoor veranderen de kleuren en komt overal een vergeelde, vergrauwde waas overheen. Om de oorspronkelijke kleuren weer zichtbaar te maken, zoals de kunstenaar die voor ogen had, moet de vernislaag worden vervangen.Twijfelt u of uw schilderij de schoonmaakkosten waard is? Cor denkt met u mee en geeft u inzicht in kosten en baten, zodat u zelf de afweging kunt maken. Neem gerust contact op.

Halverwege het verwijderen van een verkleurde vernislaag

Zo groenig en grauw kan een van oorsprong hemelsblauwe lucht verkleuren als de vernis is vergeeld

Schilderij schoonmaken Piet Rackwitsz